Fortsätt till huvudinnehåll

protokoll från skolråd

Protokollet skrevs 23/4 under skolrådet och har i efterhand kompletterats utifrån några frågor som togs upp under mötet. Därav det sena utskicket.


PM


Kommunförvaltningen
Stora torget 3
599 80 Ödeshög
Tel 0144-350 00 vx
kommun@odeshog.se
 
Skolråd 2019-04-23

Närvarande:
Richard Olofsson, Anette Zettervall Olsson, Dawid Wahlström
Robert Wahlström ordf. Barn- och utbildningsnämnden,
Fredrik Adolfsson 7A, Frida Wilén 6B, Veronica Leek Strelin 8C,
Catarina Johansson 6B, Reine Eriksson 7B
Julia Lättström 6a, Jenny syren 9B, Tommy Johansson 8B


Fredrik Adolfsson 7A, Catarina Johansson 6B, Sofie Andersson 7A & 8B
Frida Wilén 6B, Emil Wissman 6C, Julia Lättström 9B & 6A,





Läget på skolan:

Klotter förekom förra helgen på skolans lokaler. Det skedde även på Fridtjuv Berg och vattentornet. Hör gärna av er om ni hör något kring detta.

Skolverksprojektet Vi jobbar för att få mer förståelse för nyanländas lärande. Det handlar om språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt vilket gynnar alla våra elever.
En annan del i projektet är studie- och yrkesvägledning som ska ingå i alla delar av skolan. Vi har fortsatt svårt att hitta PRAO-platser och tar tacksamt emot förslag på möjligheter.

Tjänstefördelning inför nästa läsår jobbar vi aktivt med i dagsläget. Just nu saknar vi en legitimerad slöjdlärare.

Utlandsprojekt Vi söker pengar från olika håll för att kunna åka iväg på studieresor. Denna termin fick vi sponsring från Svensk-tyska handelskammaren och kom iväg med ett gäng från årskurs 7-8 till Berlin.
Vi fortsätter även detta år med vårt deltagande i Erasmusprojektet där vi idag samarbetar med Italien, Tyskland, Spanien, Belgien och Luxemburg.
På hösten åker vi sedan flera år tillbaka till Krakow i Polen där vi gör en vandring i staden ur ett historiskt perspektiv och sedan besöker Auschwitz.
Årskurs 9 åker denna vecka till Stockholm och besöker riksdagen och stadsteatern.
Vi har sökt pengar från Kulturrådet genom skapande skola för att kunna ge våra elever kulturupplevelser både på skolan och på andra orter.

Programmering Vi har 6 matte/NO-lärare som fortbildar sig inom programmering för att tillmötesgå de nya kursplanerna. Programmering ingår till större del i undervisningen framöver.

Föräldramöten Vi har haft föräldramöten under terminen där vi informerar om olika saker som är på gång i varje årskurs och gästas av bland annat polisen. Förslag på vad som är relevant att ta upp på föräldramöten tas tacksamt emot.

Framöver:
Blåljusdag Vi kommer ha en blåljusdag för årskurs 8 där vi får besök av räddningstjänst och eleverna får testa vältbil och krocksläde.

Nationella prov Våra nationella prov är avidentifierade och går då inte att koppla till specifika elever förens de är färdigrättade. Proven samrättas även i grupp av ämneslärare.

Klasser Det har ryktats om sammanslagningar av klasser. Det är inget som vi planerar. Vi jobbar vidare som i dagsläget med delningar i vissa ämnen på olika sätt.

Rektor En ny rektor kommer till Fridtjuv Bergskolan. Jessica Bergstrand börjar på heltid den 29 april.

Pulspass Pulspass har vi kört ett tag och kommer fortsätta med. Forskningen visar att ökad rörelse leder till bättre resultat. Ett pass på 20 minuter en gång i veckan för årskurserna 6-8 planerar vi att lägga in i nästa års schema.

Övriga frågor:
Frågan lyftes om föräldramöten framöver kan öppnas upp för mer än bara vårdnadshavare.

En fråga lyftes om det finns planer att skolskjutsarna kommer vända håll per termin för att växla vilka elever som får åka länge. Frågan tas vidare till skolskjutssamordnare i kommunen.
Svar: I dagsläget finns inga planer på detta. Fokus ligger på att göra skolskjutsen kostnadseffektiv. Frågan tas dock med till bolaget som planerar turerna.

Frågan har uppstått bland elever om de sista veckorna innan sommarlovet där de upplever att de inte gör något. Årskurserna 6-8 ska under de veckorna jobba vidare inför nästa läsår. Undervisande lärare i årskurs 9 har betygssamtal med alla elever efter att betygen är satta och då är det svårt att sysselsätta resterande klass med något som känns meningsfullt.

Frågan om sommarskola ska anordnas lyftes. Sommarskola är för de elever som gå i årskurs 8 och 9. Där kan de läsa två veckor efter skolavslutningen för att läsa upp betyg. Detta år tittar vi på att anordna sommarskola i vår egen verksamhet.

En tanke lyftes om att bjuda in vårdnadshavare till skolan för att berätta om sitt yrke inför elevernas framtida gymnasieval.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Skolstart

Hejsan och välkomna till ett nytt läsår! På tisdag 8.20 samlas vi i Ä4 för en uppstart av terminen. Under hela förmiddagen är det schemabrytande aktiviteter årskursvis. Åk 8 kommer vara utomhus större delen av denna tid. Från och med kl 12.30 har vi lektioner som vanligt. Första dagen slutar 14.25 för 8A. Onsdagen den 19/8 har 8A simprov i Visjö på eftermiddagen. 8A har idrott måndagar och onsdagar, plus torsdagar eller fredagar beroende på vilken grupp eleven tillhör. Vi har bytt bloggar och kommer framöver att använda oss av IST. I nuläget kommer du åt de nya bloggarna via länken nedan, du loggar in med BankID. Det är av största vikt att du som vårdnadshavare går in och uppdaterar din mailadress. Du kan du även få information om blogginlägg direkt i mailen. http://odeshog-guardian-learn.se.ist.com/ Detta är härmed sista inlägget i denna blogg. Vi ses framöver i bloggen i IST-lärande. Vi ser fram emot ett nytt läsår. Med vänliga hälsningar Sandra och Camilla

v 24

tisdag: vanlig skoldag onsdag: fm: städning em: elevrådets dag (brännboll & fotboll) torsdag: SKOLAVSLUTNING avslutningen sker i år klassvis i respektive hemklassrum med start 08.20 bussarna går hem 10.15 Bifogar här ett dokument med sommarlovsaktiviteter i kommunen. https://docs.google.com/document/d/1u4DK9arpXEETciWmLAAMsVea8pMX8ejXIUMvJXWfQEw/edit